Körösladányi ÁMK Bölcsődéje

Cím: 5516. Körösladány, Arany J. u. 5.
Tel.: 06-66/474-061
Mobil: 06-30/447-6530
E-mail: bolcsikorosladany@gmail.com
Intézményegység-vezető: Nagy Enikő

Intézményegységünk jellemzői:

A Körösladányi Általános Művelődési Központ Bölcsődéje Körösladány központjában, az Óvoda épületének jobb szárnyában található. Bölcsődénk, modern, a bölcsődei korosztálynak megfelelő felszereltséggel rendelkezik. Egy bölcsődei egységen belül 26 bölcsődés korú gyermeket tudunk fogadni. A Katica csoportban 12, Micimackó csoportban 14 a férőhelyek száma. Négy szakképzett kisgyermeknevelő neveli – gondozza a gyerekeket. Munkánkat két technikai dolgozó segíti, az étel szállítását, az épület és környékének karbantartását, az ételszállító – karbantartó munkatárs végzi. Bölcsődénkben tálaló konyha működik, ahol kifejezetten bölcsődés korú gyermekek részére készített és szállított ételeket kínálunk a gyerekeknek. Korszerű kisgyermek táplálási elveket figyelembe véve a Körösladányi ÁMK Napközis Konyhájával együttműködve  arra törekszünk, hogy a táplálék mennyisége, minősége és higiénés követelménye megfelelő legyen. Az ételek változatosak, egészségesek és idényszerűek. Az étkezések mellé egész évben a zöldségeket és a gyümölcsöket is biztosítjuk.A bölcsőde, mint a gyermekjóléti alapellátás része, a családban nevelkedő gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű nevelését – gondozását végző intézmény. Azoknak a 14 hónapos kortól -3 éves korig lévő gyerekeknek a nevelését – gondozását vállaljuk, akiknek szülei valamilyen ok miatt nem tudják biztosítani a napközbeni ellátásukat, illetve szociális vagy egyéb ok miatt szükséges az intézményi gondozásuk.

Gondolatainkat a kisgyermeknevelésről Dr. Dorothy Einon találóan fejezi ki, azt, amit a családdal együttműködve a gyermeknevelés során célként tűztünk ki magunknak:

„Gyerekeket nevelni éppen úgy tud minden ember, mint virágokat gondozni. Ahhoz azonban, hogy díjnyertes virágot, gyereket neveljünk, nagy hozzáértéssel kell elhitetnünk vele, hogy ő „valaki”. Még ennél is nehezebb mindezt úgy véghezvinni, hogy ennek akkor is tudatában legyen, ha bármi is történik vele. Sokkal többet adunk, ha nem mondogatjuk, hanem úgy hozzuk tudomására, hogy szeretjük, hogy e tényt természetesnek, adottnak vegye. A szülőknek és nekünk kisgyermeknevelőknek, másik nagy kihívás az, hogy miként nyújtsunk módot gyermekeinknek arra, hogy képességeit kibontakoztassa. Ezáltal ugyanis olyan tudással járó önbizalmat nevelünk bele, mely képessé teszi például az önálló cselekvésre, érzelmei kifejezésére. Ennél is többet tehetünk, ha önbizalmát növeljük, hogy ki tudja mondani „Meg tudom tenni”, mindezzel a gyermek magabiztosságát, önbecsülését fokozhatjuk. A kétségbevonhatatlan szeretet és a képességek kibontakoztatásának elősegítése akkor a leghatékonyabb, ha világosan körvonalazott, rugalmas határokat szabunk, melyek között a kölcsönös szeretet, törődés és egymás iránti tisztelet magától értetődik.”

Bölcsődénk pedagógiai programja a természet megismerésére, megóvására, megszeretetésére épül. Szervesen kapcsolódik az óvoda programjához, hiszen a nevelési célok, a nevelés alapelvei, a tevékenységi formák hasonlóak, figyelembe véve az életkori sajátosságokat. A fő tevékenységi területek ugyanazok, de más hangsúlyt kapnak.

A kisgyermeknevelők az óvodáéval egyező nevelési elképzeléseket és értékeket kívánják közvetíteni, ezzel is megkönnyítve, hogy az óvodába lépés zökkenőmentes legyen.

 

FRISS HÍREK

Álláshírdetés

Körösladányi Általános Művelődési központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi ...

Takarítási világn

Természetvédő jeles napjaink megünneplésébe igyekszünk a szülőket is bevonni. Az ...

Erdei kirándulás

Intézményünk helyi programjának egyik fő célja a környezet megismerésére nevelés, ...

Iskolások visszalá

Az általános iskola 1.a és 1.b osztályos tanulói visszalátogattak az ...

Állatok világnapja

Minden évben készülünk az Állatok Világnapjára. Így történt ez 2011-ben ...